[...] wszystkich rodzajów nowotworów („witaminą B17”, laetrile). Brzmi zbyt pięknie, żeby to było prawdziwe? No właśnie. Gdyby to była prawda, zwykłe siemię lniane czy pestki moreli byłyby lekiem. Czy tak jest faktycznie? Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu. Czy glikozydy zawarte w roślinach mogą być groźne dla człowieka? Pestki [...]
W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]
[...] Przeważnie trwają kilka dni i w tym czasie można jedynie zredukować dotkliwość ich przebiegu poprzez złagodzenie niektórych symptomów za pomocą produktów spożywczych, czy suplementów diety i / lub preparatów farmakologicznych. Jednym z przykładowych środków pochodzenia naturalnego, który może ułatwić przejście przez przeziębienie [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
[...] łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] sery topione), droga do upragnionej formy stanie się o wiele łatwiejsza. Jeśli nie kupujesz niezdrowej żywności, to po pewnym czasie jej unikanie stanie się drugą naturą, czyli przyzwyczajeniem. Nie chodzi mi o bieganie po sklepie z uruchomioną aplikacją sprawdzającą skład produktu. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i wiedza na temat tego, [...]
Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]
[...] cukru i soli, niż zalecają wytyczne żywieniowe. Wyniki sugerują, że osoby nie zajmujące się np. dietetyką, nie mają wiedzy o zalecanych rozmiarach porcji (węglowodanów czy tłuszczów), nie wiedzą też, ile składników odżywczych znajduje się w porcji pokarmu. Komentarz i uzupełnienie: nikt nie wybrał minimalnej, zalecanej, dziennej ilości [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
[...] znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety paleo: Posiłek 1 [...]
[...] wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo niedawna dostępne są na rynku spożywczym przetwory zbożowe, które „biją na [...]
Czy tego chcemy czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza, neotam, stewia). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji (co widać doskonale po tym, co się dzieje w sieci). Zamiast rozważyć realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. [...]
[...] jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Weganizm kojarzy się przede wszystkim z dietą, która eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, nabiał, a nawet miód. W rzeczywistości ma on znacznie więcej ograniczeń. Nie bez powodu w sklepach znajdziemy takie produkty jak wegańskie wino, które niby nie jest z mięsa, ale do jego produkcji wykorzystuje się elementy pochodzące [...]
[...] gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród składników mineralnych, które decydują o wyglądzie naszej skóry, znajduje się [...]
[...] osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem związanym z ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Dieta na niski cholesterol Dzień I Śniadanie Płatki owsiane z serkiem wiejskim, melonem i pestkami [...]
[...] zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad Propozycje obiadów 600-800 kcal. Makaron z [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]